Hoe kan het zover komen?

Zelfs toen ik ervan overtuigd was dat ‘het’ op was ben ik doorgegaan. Ik vroeg aan vrienden en collega’s of het mogelijk was dat je energie gewoon op raakt. Iedereen zei ja, maar niemand zei dat ik moest thuisblijven. Dus ging ik door want ik was niet ziek. Ik was onmisbaar op mijn werk, dacht ik, dus ik moest volhouden. Op het moment dat ik met burn out thuis zat en me werd verteld dat het best een tijd kon gaan duren, voelde ik me verslagen. Ik had zo hard gevochten voor de mensen om me heen en nu was ik degene die had verloren.

Het proces: acceptatie, wederopbouw, licht puntjes

Het accepteren staat eigenlijk gelijk aan het leren voor jezelf te zorgen. Om die zorg toe te passen moet je weten wat je nodig hebt en dus in feite, wie je bent. Maar op dat moment was ik niet meer dan een omgevallen boom met beschadigde wortels die al zijn vocht had verbruikt. Ik had geen idee hoe ik daar nog voor moest zorgen. Ik was leeg, zo leeg als een lege plastic zak.
In de zoektocht naar professionele hulp kwam ik veel hardheid en herrie tegen, terwijl ik op zoek was naar rust. De enige kennis die ik had, was dat ik leeg was en weer vol wilde worden. Ik vond het zo jammer dat ik niet van het leven kon genieten terwijl ik zo’n leuk leven had. Ik wilde weer spontaan kunnen lachen en zorgeloos genieten; als ik dat ooit nog zou kunnen bereiken.
De lichtpuntjes kwamen in het begin van de cursus Zelfontdekken door schilderen waar ik door middel van een kleine meditatie een eerste zaadje heb geplant voor de wederopbouw. Tijdens die meditatie heb ik weer even het vrolijke meisje van vroeger gevoeld. Vanaf dat moment realiseerde ik me hoe ver dat was weggeraakt van de vrouw van nu en hoe lang het geleden was dat ik me zo zorgeloos en vrij had gevoeld. Zelfontdekken door schilderen werkt vanuit de manier waarop je waarneemt; zodat je je gedrag, gevoel, gedachte, emotie en situatie weer ervaart zoals die aanwezig zijn. Je krijgt een weten dat vertrouwen geeft in jezelf. Zelfontdekken door schilderen is een leidraad naar het eigen vermogen tot creatie van perspectieven met concreet resultaat in het dagelijks leven.

De cursus

Zelfontdekken door schilderen werkt vanuit een verlangen, een wens, iets dat je wilt realiseren. Dat is jouw thema. De cursus bestaat uit vier cycli, die als het ware de bouwstenen vormen voor een wederopbouw.
“Metamorfose”, “Kracht van de natuur”, “Vier Existentiële Psychologische Kwaliteiten”
(verlangen, verdriet, verzet, lijdzaamheid) en “Scheppingskracht”. Iedere cyclus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur elk.
Tijdens de introductiebijeenkomst met de docent, wordt vastgesteld wat jij wilt realiseren. Bij de eerste bijeenkomst wordt gezamenlijk het thema geformuleerd. Dit thema blijft het gezichtspunt tot de evaluatie. Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij na elke schildersessie een verslag schrijft. Hiermee maak je het proces voor jezelf inzichtelijk. De cursus is open voor iedereen, ongeacht opleiding of ervaring. Kennis van schilderen is niet nodig.

En nu: stevigheid

Het mooie van de cursus is dat je weer leert luisteren naar je eigen gevoel. Het schilderen is heerlijk om te doen en je bent tegelijkertijd bezig met het verwerven van inzichten. Die inzichten ontstaan door de combinatie van gesprekken, schilderen en het moeten verwoorden in het verslag. Je ervaart dat inzichten een oorspronkelijk deel van jezelf zijn. Dit idee ligt ten grondslag aan de spirituele basis van de cursus. Deze verbindt je weer met datgene waarin je oorspronkelijk vertrouwen had of hebt.
Nu ik terugkijk op de periode die achter me ligt, realiseer ik me dat ik een ontdekkingsreis heb gemaakt. Door de cursus heb ik stukje bij beetje mezelf weer opgebouwd. Er zit weer een mens met gevoel en emoties die geniet van het leven. Door de cursus heb ik die capaciteiten weer ontdekt en ben ik weer met plezier aan het werk. Ik weet nu dat ik nooit meer zo leeg zal raken als een jaar geleden. Dat is onmogelijk. Hoe hard het ook zal gaan waaien, de boom blijft staan. Er zal heus nog wel eens een tak afbreken, maar hij zal nooit meer helemaal omgaan. Zelfontdekken door schilderen is een nieuwe, andere weg, gebaseerd op een innerlijk weten, een vertrouwen in mijn eigen kracht.

Van wie is deze ervaring?

De cursist Marianne Vennik is juriste en werkt full time als personeelsmanager bij een groot ICT en Management advies bedrijf in Nederland. Zij heeft haar eerste werkervaring opgedaan bij Arbeidsvoorziening als personeelvoorzieningen consulent. Daarna is zij als assistent van de Human Resource manager bij een scheepvaartbedrijf betrokken geweest bij het opzetten van een personeelsafdeling. Het werk van haar man bracht haar naar Indonesië, waar zij twee jaar heeft gewoond. Marianne heeft daar bij een advieskantoor gewerkt als Human Resource consultant in een markt waar men zich net begon te realiseren dat mensen meer waard zijn dan machines. De volgende post werd Londen. Daar vond zij werk bij een Management Consulting firma en werd als Human Resource manager voor het daarvoor geopende kantoor in Nederland aangenomen. Haar werk heeft tot nu toe voornamelijk bestaan uit het opzetten van nieuwe trajecten en structuren, waarbij de kwaliteit van service aan haar klanten –de medewerkers- voor haar het hoogste doel is.

Terug